Mám pro vás další ze svých vyzkoušených receptů - moc dobrý, přitom velmi jednoduchý a levný domácí celožitný chlebík:
RECEPT:
500g kvásku z žitné chlebové mouky (250g mouky+250g vody+
50g mateřského kvásku) – nechat přes noc rozkvasit, 50g vrátit zpět ke kvásku do lednice
Potom přidat:
500g chlebové žitné mouky, 400g vlažné převařené vody, 3
ČL soli
Velice jemně promícháme
těsto v míse vařečkou, nehněteme!!! Přendáme do vymazané pečící formy, lehounce urovnáme a
přikryté fólií necháme kynout cca 3hod.
Můžeme přidat různá
semínka, vločky, atd., ale pak upravit množství vody.
Pečeme v troubě
rozpálené na 250°C/10min, pak dopékáme na 200°C/50min. Krájet až po
vychladnutí, nejlépe druhý den. Celožitný chleba získá odležením na chuti, je
skvělý i týden po upečení.
Žádné komentáře:
Okomentovat