úterý 13. ledna 2015

Upečte si žitný chleba!

Ahoj Zlatíčka :-)
Mám pro vás další ze svých vyzkoušených receptů - moc dobrý, přitom velmi jednoduchý a levný domácí celožitný chlebík:


RECEPT:

500g kvásku z žitné chlebové mouky (250g mouky+250g vody+ 50g mateřského kvásku) – nechat přes noc rozkvasit, 50g vrátit zpět ke kvásku do lednice

Potom přidat:
500g chlebové žitné mouky, 400g vlažné převařené vody, 3 ČL  soli

Velice jemně promícháme těsto v míse vařečkou, nehněteme!!! Přendáme do vymazané pečící formy, lehounce urovnáme a přikryté fólií necháme kynout cca 3hod.
Můžeme přidat různá semínka, vločky, atd., ale pak upravit množství vody.

Pečeme v troubě rozpálené na 250°C/10min, pak dopékáme na 200°C/50min. Krájet až po vychladnutí, nejlépe druhý den. Celožitný chleba získá odležením na chuti, je skvělý i týden po upečení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat