úterý 6. ledna 2015

Malé povídání o předsevzetích

Zdravím vás milí čtenáři.
Mám pro vás dnes zase trošku jedno povídání k zamyšlení.
Včera jsem vyrazila do fitka na svůj oblíbený spinning a bylo úplně narváno, viděla jsem úplně nové tváře, ale nejvíce těch, kteří chodí jen občas. Hlavou mi prolítlo, že je po Novém roce a začínáme plnit svá novoroční předsevzetí :-)
Bohužel Češi jsou obézní národ, takže lidí, kteří si na nový rok slíbili, že začnou něco dělat se svou postavou je spousta. A všichni to taky známe, jak to dopadá, jaká je úspěšnost těchto předsevzetí. Říkám si, proč to tak je? Tak mě napadá - slabá motivace, slabá vůle, nedostatek informací, ...
Nic zvláštního, vlastně stále dokola to samé, proč selháváme i během roku, prostě kdykoliv jindy. A jsme u jádra pudla - začít můžeme kdykoliv, třeba hned, jestli je nebo není nový rok je jedno. Ale vím sama (také si dávám předsevzetí), že je pocitově lepší, si tu připravovanou změnu nějak ohraničit. Já jsem taky začala hubnout s významným datem - 1. narozeninami mojí mladší holčičky.

Takže vám všem, kteří jste se rozhodli, že tento rok bude rokem VELKÉ ZMĚNY, budu moc držet palečky a budu ráda pokud budu moct poradit nebo podpořit :-)

Mám pro vás pár základních rad, principů a myšlenek, které by jste měli mít na paměti:
(Něco z toho už je napsáno na facebooku, ale mé stránky navštěvují i čtenářky z jiných skupin, nebo i ty, které na facebook vůbec nechodí, takže to shrnu pro všechny).

1. nesnažte se změnit všechno najednou!
Pokud uděláte tlustou čáru a od 1.1. si zakážete vše nezdravé, vyhodíte lákadla, naplníte ledničku samými zdravými dietními dobrotami, totálně najedete na nový jídelníček a začnete denně makat na cvičení, tak je to super. Ale většinou do týdne se dostaví únava, podrážděnost, pocit vysílení, chutě na všechno možné i nemožné. Je to proto, že naše tělo se brání, je na něco zvyklé a najednou jsme mu to sebrali. Náš mozeček ví a zná i to, co je ukryto v té hlavě v tom nejzastrčenějším koutě. Silná vůle dokáže chvíli ty všetečné myšlenky zahánět, ale postupem času slábne a naše motivace, odhodlání a všechno tohle také. Dojde k selhání, sežereme na co přijdeme, jsme zklamaní ze sebe samotných a horko těžko sbíráme nové síly k novému začátku.
Takže moje rada zní: Dělejte změny pomalu, postupně, zato trvale :-) V prvním týdnu zkuste vynechat sladkosti, popřípadě se je naučte vyměnit za nízkokalorické. Pokud máte pocit, že můžete ještě něco udělat, začněte s pohybem. Další týden si zvyšte laťku a zase se zkuste někde polepšit. Třeba si začněte dělat zdravé snídaně. Doporučuji tím začít, protože ráno máme plno energie, optimismu a asi největší motivaci, začít ten den správně. A takhle postupujte stále dál. Nakonec si nechejte to, co je největší problém. U někoho je to večerní přejídání, u někoho obědy, protože vaří pro rodinu. Každý to má jinak.

2. respektujte sebe samu, svoji individualitu, svoje potřeby!
Vždycky vycházejte ze svého původního jídelníčku, na který jste zvyklí a jen zkuste zaměnit potraviny. Více o potravinách je v mém povídání O jídle. Nesnažte se za každou cenu kopírovat můj nebo něčí jiný jídelníček, natož jídelníčky z internetu nebo z časopisu. Můžete pouze čerpat inspiraci, ale jídlo už udělejte podle sebe. Tak nejlépe vám bude jídelníček vyhovovat a nejlépe se s ním sžijete. Nebudete potlačovat tolik své chutě a své pocity a tím pádem nebude tolik problém dietní stravu dodržovat.

3. nastavte si hubnutí dle svých finančních a časových možností
Prostě vaše hubnutí musí být podle vás. Je nesmysl nakoupit super zdravé ale taky mnohem dražší potraviny (např. celozrnné mouky, třtinový cukr, atd.) a za 14 dní zjistit, že nevycházím s penězmi. Opět to povede ke ztrátě motivace, zklamání z neúspěchu. Hubnutí nezávisí na financích, lze zhubnout s běžně dostupnými potravinami, tak samo, jako je možné přibrat se zdravou stravou. Hubnutí by mělo jít ruku v ruce se zdravým životním stylem. Ale zdravý životní styl neznamená, že musím jít bio potraviny, nebo drahé farmářské výrobky. Podle mě zdravý životní styl znamená - jíst přiměřeně plnohodnotnou stravu, dostatečně se hýbat a mít z toho radost a tudíž psychickou pohodu.
Tak samo časové důvody - nedávejte si nesplnitelné cíle, které by jste horko těžko stíhali. Budete z toho akorát ve stresu! Pohyb by měl být radost, odreagování a zábava, ne nutnost a povinnost.


Tak snad jsem aspoň trochu zase pomohla hlavně srovnat myšlenky a nastavit ten správný přístup :-) Přeji, ať se podaří, co se podařit má!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat