Stravování při zaměstnání na směny

Milé čtenářky,
hodně se mě ptáte, jak se stravovat zdravě, jak dodržovat dietu, jak hubnout, při nepravidelném životním stylu, potažmo pokud pracujete na směny. Jelikož jsem jedna z vás, také pracuji ve 24 hodinovém provozu, víkendy i svátky (tedy pokud momentálně nejsem na rodičovské dovolené :-) ), tak jsem se rozhodla to trošku sepsat.

Mezi základní priority patří 2 věci:

1. dodržovat (aspoň zhruba) denní energetický příjem vypočítaný pro vaše tělo
2. jíst aspoň 4-5x denně (možno i 6x, pokud fáze kdy jste vzhůru, trvá déle než 12 hodin), mezi jídly by měla být pauza cca 3 hodiny, v noci může být delší.

Takže jak na to - kdy a jak jíst?

Já pracuji na 12ti hodinové služby - denní (6-18 hodin) a noční (18-6 hodin), tak vám to rozepíšu na tyto 2 varianty. Pokud pracujete na 3 směny (ranní, odpolední, noční) je to v podstatě velmi podobné. Časy jsou orientační a u každého individuální, dle vašeho zaměstnání.

DENNÍ SMĚNA:

Budíček ve 4:15 hodin.
4:30 - lehčí snídaně: jogurt nebo jogurtový nápoj, sojové mléko, kousek ovoce - třeba banán, apod.

8:00 - klasická snídaně: dle vašich možností, co si lze v práci připravit - já si brala většinou pečivo s něčím, např. šunka, sýr, cottage, pomazánky, a hlavně zeleninu, může být i jogurt s musli a ovocem, pokud máte na to možnosti (dobrá vychytávka je activia bílá Zdravé ráno s musli)

12:00 - oběd: jídelna (pokud vaří zdravě a dietně) nebo cokoliv, co si můžete nabalit do krabičky (rizoto, salát, těstoviny s omáčkou a zeleninou, možností je spousta, pokud lze jídlo někde ohřát. Pokud ne, zbývají asi jen saláty, popř. nějaké placičky, palačinky, apod., prostě co zvládnete sníst za studena

15:30 - svačina: knackebroty, křehké plátky s čímkoliv (cottage, pomazánky, salátek, tuňák v konzervě, vajíčko na tvrdo, apod. + zelenina)

V 19 hod. návrat domů.

19:30 - domácí večeře: pokud jste měly studený oběd, tak bych volila teplou večeři. Pokud jste měli vydatný teplý oběd, tak stačí večeře lehčí :-) Jakoukoliv variantu pečivo + cokoliv, na co máte chuť. Večeře by však měla obsahovat více bílkovin než sacharidů, takže radši maso, rybu, sýry, než něco sladkého.

NOČNÍ SMĚNA:

Budíček okolo 8 hodin.

9:00 - snídaně
12:00 - oběd (spíš lehčí)
16:00 - svačina

17:00 odchod do práce

20:00 - večeře (může být vydatnější, klidně teplá večeře - máte celou noc před sebou a to je pro tělo zátěž)
24:00 - svačinka (tvaroh+knackebrot na slano nebo na sladko, jogurt, cottage, ...)
5:00 - snídaně (pečivo s čímkoliv)

7:00 návrat domů. Pokud jdete hned spát (jako já), tak není potřeba ještě jíst, v případě, že nemáte hlad.

Vstávám mezi 11.-12. hodinou a navazuji rovnou obědem :-)

2 komentáře:

  1. Moc dekuji za navod. Peru se s timto problemem jiz 8 let...

    OdpovědětVymazat
  2. Máte to hezky rozepsané ale mám dotaz co dělat když se za šichtu ať už ranni či noční stacim najíst jen jednou ( práce to prostě neumožní ,jsem pořád v jednom kole)jak upravit jídelníček ,moc by mi pomohla nějaká rada i malá předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat