hodně se mě ptáte, jak se stravovat zdravě, jak dodržovat dietu, jak hubnout, při nepravidelném životním stylu, potažmo pokud pracujete na směny. Jelikož jsem jedna z vás, také pracuji ve 24 hodinovém provozu, víkendy i svátky (tedy pokud momentálně nejsem na rodičovské dovolené :-) ), tak jsem se rozhodla to trošku sepsat.
Mezi základní priority patří 2 věci:
1. dodržovat (aspoň zhruba) denní energetický příjem vypočítaný pro vaše tělo2. jíst aspoň 4-5x denně (možno i 6x, pokud fáze kdy jste vzhůru, trvá déle než 12 hodin), mezi jídly by měla být pauza cca 3 hodiny, v noci může být delší.
Takže jak na to - kdy a jak jíst?
Já pracuji na 12ti hodinové služby - denní (6-18 hodin) a noční (18-6 hodin), tak vám to rozepíšu na tyto 2 varianty. Pokud pracujete na 3 směny (ranní, odpolední, noční) je to v podstatě velmi podobné. Časy jsou orientační a u každého individuální, dle vašeho zaměstnání.DENNÍ SMĚNA:
Budíček ve 4:15 hodin.4:30 - lehčí snídaně: jogurt nebo jogurtový nápoj, sojové mléko, kousek ovoce - třeba banán, apod.
8:00 - klasická snídaně: dle vašich možností, co si lze v práci připravit - já si brala většinou pečivo s něčím, např. šunka, sýr, cottage, pomazánky, a hlavně zeleninu, může být i jogurt s musli a ovocem, pokud máte na to možnosti (dobrá vychytávka je activia bílá Zdravé ráno s musli)
12:00 - oběd: jídelna (pokud vaří zdravě a dietně) nebo cokoliv, co si můžete nabalit do krabičky (rizoto, salát, těstoviny s omáčkou a zeleninou, možností je spousta, pokud lze jídlo někde ohřát. Pokud ne, zbývají asi jen saláty, popř. nějaké placičky, palačinky, apod., prostě co zvládnete sníst za studena
15:30 - svačina: knackebroty, křehké plátky s čímkoliv (cottage, pomazánky, salátek, tuňák v konzervě, vajíčko na tvrdo, apod. + zelenina)
V 19 hod. návrat domů.
19:30 - domácí večeře: pokud jste měly studený oběd, tak bych volila teplou večeři. Pokud jste měli vydatný teplý oběd, tak stačí večeře lehčí :-) Jakoukoliv variantu pečivo + cokoliv, na co máte chuť. Večeře by však měla obsahovat více bílkovin než sacharidů, takže radši maso, rybu, sýry, než něco sladkého.
NOČNÍ SMĚNA:
Budíček okolo 8 hodin.9:00 - snídaně
12:00 - oběd (spíš lehčí)
16:00 - svačina
17:00 odchod do práce
20:00 - večeře (může být vydatnější, klidně teplá večeře - máte celou noc před sebou a to je pro tělo zátěž)
24:00 - svačinka (tvaroh+knackebrot na slano nebo na sladko, jogurt, cottage, ...)
5:00 - snídaně (pečivo s čímkoliv)
7:00 návrat domů. Pokud jdete hned spát (jako já), tak není potřeba ještě jíst, v případě, že nemáte hlad.
Vstávám mezi 11.-12. hodinou a navazuji rovnou obědem :-)
Moc dekuji za navod. Peru se s timto problemem jiz 8 let...
OdpovědětVymazatMáte to hezky rozepsané ale mám dotaz co dělat když se za šichtu ať už ranni či noční stacim najíst jen jednou ( práce to prostě neumožní ,jsem pořád v jednom kole)jak upravit jídelníček ,moc by mi pomohla nějaká rada i malá předem děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazat