neděle 23. listopadu 2014

Inspirace na trošku zdravější cukroví

Milí čtenáři,
Už se nám blíží Vánoce a pokud bojujete s váhou nebo jen vyznáváte zdravější životosprávu, třeba se vám budou hodit moje tipy na cukroví.
Já letos peču na etapy. Toto cukroví jsem pekla svým prarodičům a minulý týden jim ho i dovezla. Můj děda je diabetik, babička zápasí s kily navíc, takže jsem sladila co nejméně. Jinak recepty jsem našla různě na internetu, na fotkách jsou mé výtvory :-)

PERNÍČKY Z ŽITNÉ MOUKY:
650g žitné mouky hladké, 250g cukr moučka, 4 vejce, 100g tekutého medu, 3 lžičky perníkové koření, můžeme přidat i kakao, 50g rozpuštěného másla, 2 lžičky sody

Pekla jsem je do školky na besídku, zdobit budou malí šikulové. Moje dcerka už to zkoušela, ze zbytku těsta jsem jí udělala jen tak placku, tak si ji nazdobila :-)

PERNÍČKY BEZ TUKU:
500g hl. mouky, 250 cukru moučka, 1 balíček prášku do perníku, 1 lžička perníkového koření, 2 vejce, 3-4 lžíce tekutého medu, 2-3 lžíce mléka

Všechny ingredience zpracujeme v těsto, necháme uležet do druhého dne a vykrajujeme tvary. Perníčky upečeme na 160°C v horkovzduchu dozlatova nebo na 180°C bez HV cca 8 min. Po upečení perníčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme bílkovou polevou.



ŠPALDOVÉ CAPPUCCINO MUŠLIČKY:
50g cappuccina + 50ml horké vody, 300-400g špaldové mouky (nebo obyč. hladké), 50g mletých mandlí, 50g mletých ořechů, 100g mouč. cukru, špetka soli, 200g másla
Cappuccino rozpustíme ve vodě, necháme vychladnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto, necháme odležet v ledničce. Odebereme kousek těsta a vtlačíme do formičky, která je vystlaná potravinářskou fólií. Pomocí fólie ho vyklopíme a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme na 160°C cca 10 - 12 min. Na plechu necháme chvilku zchladnout. Skladujeme v chladnu, musí se nechat odležet. Budu slepovat kávovým krémem a zdobit čoko polevou, ale nemusí se.




CELOZRNNÉ ROHLÍČKY:
150g špaldové nebo celozrnné mouky, 100g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1 balíček vanil. cukru, 100g mletých vlašských ořechů, 210g másla nebo margarínu. Na obalení: cukr moučka.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY S OVESNÝMI VLOČKAMI:
100g margarínu, 50g cukru,150g hladké mouky, 50g umletých opražených ovesných vloček, vanilkový cukr.
Zpracujeme všechny přísady, těsto necháme v chladnu odpočívat. Rohlíčky pečeme pomalu v troubě. Ještě horké obalujeme v cukru moučce s vanilkovým cukrem.

SÁDLOVÉ CUKROVÍ:
150g sádla, 180g mletého cukru, 180g mouky (i bezlepkové), 50g mletých ořechů (lze vynechat, ale přidat více mouky nebo kakao)
Zpracovat těsto a nechat vychladit v ledničce. Vytváříme kuličky o průměru 2-3 cm. Kuličku zmáčkneme jedním prstem na 1 cm výšky, čímž se vytvoří malý koláček. Do důlku naplníme marmeládu, případně následně vložíme ořech. Pečeme v MÍRNÉ troubě (max. 100 st.) jinak se nám koláčky roztečou. Pečeme, či spíše sušíme v troubě, než marmeláda uvnitř lehce zkaramelizuje. Můžou se jíst hned, ale lepší jsou odleželé.

POHANKOVÉ ZÁZVORKY:
90g javorového sirupu, 60g rostl. tuku, 125g pohankové mouky, 2 lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva, 1 lžíce přírodního třtinového cukru
V menším kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, necháme vše na mírném plameni rozpustit a dobře promícháme. Poté směs sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy prosijeme pohankovou mouku, přimícháme zázvor, jedlou sodu a cukr. Směs promícháme a přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta potom vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Válečkem kuličky lehce zploštíme. Plech s kuličkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180ºC. Pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout.

POHANKOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ:
210 g pohankové mouky, 140 g másla, 70 g třtinového cukru, 2 ks žloutky
špetka vanilkového prášku, kůra z citrónu (chemicky neošetřený)
marmeláda na slepování
Ve skleněné misce utřeme máslo se žloutky, přidáme třtinový cukr, vanilkového prášku a nastrouháme kůru z citrónu. Nakonec přidáme pohankovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme uležet, nejlépe do druhého dne v ledničce. Z těsta vyválíme 2 mm silnou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Hotová kolečka slepujeme marmeládou.

VLOČKOVÉ PLACIČKY:
125g rostlinného tuku, 125g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 170g hladké mouky, 150g ovesných vloček, 100g ořechů, 2 vejce, špetka soli, lískové ořechy na ozdobu
Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Přendáme je do misky, přidáme moučkový a vanilkový cukr, hladkou mouku, mleté ořechy a vše promícháme. Přidáme změklý tuk a vejce. Vypracujeme v těsto a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.
Z těsta vyválíme váleček o průměru 2–3 cm. Z válečku krájíme 1 cm silné plátky, pokládáme je na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, řezem nahoru.
Vločkové cukroví zdobíme různými druhy ořechů. Nejlépe mandlemi, půlkami vlašských ořechů nebo opraženými lískovými ořechy bez hnědé slupky.



Žádné komentáře:

Okomentovat