Výběr nebyl snadný, chtěla jsem, aby byl strašně dobrý, navíc zdravější a kaloricky lehčí. Nakonec jsem se rozhodla pro mrkvový dort. Moje holky ani jedna nemají rády marcipán, fondán ani jiné potahované hmoty, nejsou u nás oblíbené ani těžké máslové krémy.
Musím říct, že výsledek předčil očekávání. Dcerka byla k mému údivu nadšená jak ze vzhledu dortíku, ale hlavně z chuti. Dokonce si přišla přidat, což je u ní naprosto výjimečná situace. Takže se podělím o receptík:
MRKVOVÝ DORT ZE ŠPALDOVÉ A KUKUŘIČNÉ MOUKY
(dortík pro Emičku je maličký, takže jsem dělala z 1/2 dávky), tohle je celá dávka:
Suroviny:
- 350 g jemně nastrouhané mrkve,
- 100 g kukuřičné hladké mouky,
- 250 g špaldové mouky,
- 1 kypřící prášek do pečiva,
- 2 vejce,
- 180 g třtinového cukru (můžete dát i méně),
- 300 ml mléka,
- 4 lžíce olivového oleje.
Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, mléko, olej a promícháme. Dále zamícháme ostatní suché suroviny. Nalijeme do formy. Pečeme asi hodinu při 180-190°C.
Krém jsem si vymyslela podle obsahu lednice:
- 180g pomazánkového másla
- 1 malý Lipánek vanilkový
- 1 tvaroh s jogurtem s příchutí stracciatella
- trochu cukru moučka dle chuti
- malinko želatinového ztužovače (pro jistotu :-) )
Vše jsem vyšlehala dohladka, natřela na dort, ozdobila sušenou papájou a brusinkami v čokoládě. A nechala přes noc v lednici ztuhnout.
A tady je výsledek :-)
A pár momentek :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat