neděle 1. února 2015

Narozeniny naší Emičky

Je to neuvěřitelné, jak ten čas šíleně letí. Je to tady znovu, už po šesté ... moje starší holčička má narozeninky. Letos poprvé jsme slavili jen v úzkém rodinném kruhu, takže letos poprvé jsem se odvážila upéct dortík sama. Říkala jsem si, že když bude nejhůř, zaletím do cukrárny :-)
Výběr nebyl snadný, chtěla jsem, aby byl strašně dobrý, navíc zdravější a kaloricky lehčí. Nakonec jsem se rozhodla pro mrkvový dort. Moje holky ani jedna nemají rády marcipán, fondán ani jiné potahované hmoty, nejsou u nás oblíbené ani těžké máslové krémy. 

Musím říct, že výsledek předčil očekávání. Dcerka byla k mému údivu nadšená jak ze vzhledu dortíku, ale hlavně z chuti. Dokonce si přišla přidat, což je u ní naprosto výjimečná situace. Takže se podělím o receptík:

MRKVOVÝ DORT ZE ŠPALDOVÉ A KUKUŘIČNÉ MOUKY

(dortík pro Emičku je maličký, takže jsem dělala z 1/2 dávky), tohle je celá dávka:

Suroviny:

  • 350 g jemně nastrouhané mrkve,
  • 100 g kukuřičné hladké mouky,
  • 250 g špaldové mouky,
  • 1 kypřící prášek do pečiva,
  • 2 vejce,
  • 180 g třtinového cukru (můžete dát i méně),
  • 300 ml mléka,
  • 4 lžíce olivového oleje.
Postup:

Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, mléko, olej a promícháme. Dále zamícháme ostatní suché suroviny. Nalijeme do formy. Pečeme asi hodinu při 180-190°C.

Krém jsem si vymyslela podle obsahu lednice:


  • 180g pomazánkového másla
  • 1 malý Lipánek vanilkový
  • 1 tvaroh s jogurtem s příchutí stracciatella
  • trochu cukru moučka dle chuti
  • malinko želatinového ztužovače (pro jistotu :-) )
Vše jsem vyšlehala dohladka, natřela na dort, ozdobila sušenou papájou a brusinkami v čokoládě. A nechala přes noc v lednici ztuhnout.

A tady je výsledek :-)



A pár momentek :-) 






Žádné komentáře:

Okomentovat